Verkiezing Groene Hart Streekproducten

Verkiezing Groene Hart Streekproducten

Verkiezing Groene Hart Streekproducten

Vijftien deelnemers maken zich op voor de jubileumeditie van de verkiezing Groene Hart Streekproduct 2017 op woensdag 8 november bij Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. De vakjury aangevoerd door topkok Pierre Wind, Hans Pfauth, culinair recencent AD en Ed Zimmerman van de Rabobank hebben een pittige klus te klaren. Iedere deelnemer is een uitblinker in zijn of haar vakgebied; passie voor ambacht is wat hen bindt.

Onder deze vijftien bevinden zich drie eerdere winnaars. Marije van der Poel won met de Boeren Goudse Oplegkaas de allereerste editie in 2008 en nogmaals in 2010. Ook ambachtelijke slager Ferry Lempers, winnaar in 2015, is van de partij. Hij komt in samenwerking met Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder met een nieuw product: een tapenade van Lakenvelder. Tineke Bergmans, van Zoet, Zuur & Hartig, zal met haar appeltaart in een potje de titel verdedigen, zij won vorig jaar met een piccalilly.

 Innovatieve streekproducten

Chateau Du Tets uit Goudriaan en Chateau Deux Filles uit Voorschoten zenden respectievelijke een johannitter en een Voorschotense fruitmix in. Eerder al bekend gemaakt zijn het Waards Lam van Huug Haagoort uit Ottoland in samenwerking met Kraan vlees-service, de Rietvelderrunder rookworst van slagerij Rietveld uit Bodegraven en de Groene Hart Slak van Escargots & Zo uit Leimuiden.

Bijzondere innovaties komen van Boerderij Buitenverwachting uit Hoogmade en het Veenweiden Innovatiecenmtrum (VIC) uit Zegveld. De boerderij komt met een standyoghurt die koespecifiek is: de consument weet zo precies van welke koe de melk komt. En het innovatiecentrum doet mee met een taartje van lisdodde. Startende ondernemers zijn er ook; Emma Lekkerkerker van Sugar ‘n Spice uit Zoeterwoude bakt een worteltaart en Ella Bakt uit Boskoop presenteert een Streekbol.

 Kaas

Uiteraard doen er ook verschillende soorten kaas mee aan de verkiezing. Tijdens deze jubileumeditie wordt pure ambacht geleverd door Theo Warmerdam uit Warmond met de Boeren Leyden Traditioneel en stadsboerin Monique Benenga uit Breukelen maakt een ambachtelijk Grietje, een camembert van geitenkaas. Tot slot is kaas ook het hoofdingrediënt van de Goudse Kaaswafel, het nieuwe product dat Koekje van eigen kaas uit Gouda inzendt.

 Vakmensen uitgenodigd

Stichting Groene Hart organiseert in samenwerking met Slow Food Groene Hart deze verkiezing om het streekproduct bij een groot publiek onder de aandacht te brengen en producenten uit te dagen om met nieuwe streekproducten te komen. Culinair recensenten, chef-koks, inkopers en andere horeca vakmensen zijn van harte uitgenodigd om, na aanmelding, de verkiezing van het Groene Hart Streekproduct van het jaar bij te wonen. Aanmelden kan via Stichting Groene Hart, Martijn Plomp, 06-20854456 of martijn@praktijk-platteland.nl.

Dit artikel is overgenomen uit:  www.groenehart.nl/streekproducten