Vaarinfo

Varen op de Nieuwkoopse Plassen en de Langeraarse Plassen

Het varen en verblijven op de Langeraarse Plassen en de Nieuwkoopse Plassen is aan regels gebonden. Dit is noodzakelijk om het mooie, maar kwetsbare natuurgebied zoveel mogelijk te beschermen. Als je een vergunning koopt, krijg je een folder met alle informatie over de regels, openingstijden van sluizen en bruggen en een kaart van het gebied.

- Vaarsnelheid Nieuwkoopse Plassen

Op de Nieuwkoopse Plassen mag maximaal 6 km per uur gevaren worden, met uitzondering van de Ziendevaart, de Sloot van de Graaf via de kortste (via het diafragma) route naar de Zuidplas, de Machinesloot, gedeelte Meesloot naar de Vetweisloot, Brampjesgat en Jaagpadsloot: daar is slechts 4,5 km per uur toegestaan.

- Geen gebruik van de motor in de avond en nacht

Van de motor mag geen gebruik worden gemaakt tussen 's avonds een half uur na zonsondergang en 's morgens een half uur voor zonsopgang.

- Vaarvergunning Nieuwkoopse Plassen

Om te varen in het Nieuwkoopse Plassengebied heb je in een aantal gevallen een vaarvergunning nodig. Voor het varen met een kano, roeiboot, surfplank, zeilboot of ander vaartuig zonder (elektro)motor heb je geen vergunning nodig. Vaar je met een motorboot of elektromotorboot, dan moet je een vaarvergunning kopen. Je moet je altijd houden aan de vaarregels. Voor zogenaamde volg- of aanhangbootjes is ook een vaarvergunning nodig, als zij zich met mechanische kracht kunnen voortbewegen. De vaarvergunningsticker moet goed duidelijk zichtbaar worden aangebracht aan bakboordzijde op de buitenwand van het voorschip. Daarbij moet je zorgen dat 'tegemoetkomende' controle mogelijk is. Je mag varen van een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang.

Vaarvergunning Nieuwkoopse Plassen voor een jaar

De vaarvergunning voor een jaar varen op de Nieuwkoopse Plassen kan alleen nog maar online worden aangevraagd. Ga hiervoor naar deze website.

Vaarvergunning Nieuwkoopse Plassen voor een dag of een week

De vaarvergunning voor varen op de Nieuwkoopse Plassen voor een dag of een week kunt u kopen bij de sluizen op de onderstaande adressen:

Milandweg 86
3651 LZ WOERDENSE VERLAAT
tel. (0172) 408 170

P. van Vliet, sluiswachter
Ziendeweg 9
2421 NC NIEUWKOOP
tel. (0172) 618 235

- Aanlegplaatsen Nieuwkoopse Plassen

Voor vrije aanlegplaatsen zie hieronder. Het is niet toegestaan om in rietkragen af te meren, te surfen, te varen, te lopen, te zwemmen of te vissen.   

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten beheert 4 vrije aanlegplaatsen op de Nieuwkoopse plassen. Je kunt hier maximaal 3 dagen aaneengesloten overnachten toegestaan)

Gemeente Nieuwkoop

De Gemeente Nieuwkoop beheert onderstaande aanlegplaatsen en faciliteiten. Ook hier kun je maximaal 3 dagen aaneengesloten overnachten toegestaan.

N.H. Kerk

Kano-aanlegplaatsen

Passantenplaatsen

Bij verschillende jachthavens zijn er passantenplaatsen beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

- Bruggen en sluizen

Om het Nieuwkoopse plassengebied te bereiken vanaf de Oude Rijn, passeer je achtereenvolgens de Ziendebrug en Ziendesluis.
Sluiswachter Ziendesluis P. van Vliet tel. 0172-612587 of 06-21103937

Vanaf de Kromme Mijdrecht passeer je achtereenvolgens de Kollenbrug (Woerdense Verlaat) en de Slikkendammersluis.

Brugwachter Kollenbrug tel. 0172-408710 
Sluiswachter Slikkendammersluis A. Kuijf tel. 0172-408170 of 06-21103938 
Sluiswachter Grechtsluis tel. 0172-407486 (b.g.g. 0172-408497)

Bedieningstijden bruggen en sluizen

's Zomers (1 april t/m 31 oktober) dagelijks en 's winters (1 november t/m 31 maart) op aanvraag. Uitgebreide informatie over de bedieningstijden en specificaties van alle bruggen en sluizen in de omgeving treft u aan op de website van Rijkswaterstaat.

Varen op de Langeraarse Plassen

Als je wilt varen op de Langeraarse plassen heb je sinds januari 2012 geen vaarvergunning meer nodig. Je moet je wel altijd houden aan de vaarregels. Op de Langeraarse Plassen is plankzeilen toegestaan. Het gebruik van raceboten, waterscooters en boten die toegerust zijn om o.a. te waterskiën en die daarmee een hogere snelheid bereiken is in strijd met de Algemene plaatselijke verordening.