Smedendagen buitengewoon geslaagd!

Smedendagen buitengewoon geslaagd!

Smedendagen buitengewoon geslaagd

Zo’n 4000 nationale en internationale bezoekers kwamen voor de Nationale Smedendagen naar Nieuwkoop. Ook vanuit de regio was er aan belangstelling niet te klagen. Maar waar men ook vandaan kwam, over dat het een bijzonder geslaagd en uniek evenement was, is iedereen het wel eens!  

De geur van smeulende kolen en het stoere geluid van de hamerslagen vulden twee dagen lang het Reghthuysplein. Het was een ieder snel duidelijk: hier werd noeste arbeid verricht. De ruim 80 smeden zorgden met hun demonstraties voor veel gezelligheid. De gemoedelijke sfeer en het heerlijke weer hebben zeker bijgedragen aan het succes. Alle georganiseerde activiteiten waren in trek, de rondvaarten zaten keer op keer vol en er was regelmatig een wachtrij om de toren te beklimmen. De prachtige expositie is ook ontzettend goed bezocht en ondertussen vermaakten de kinderen zich opperbest.

Bijzonder is het ook dat er dit weekend door een onafhankelijke internationale jury twee meestersmeden zijn benoemd, iets wat in de laatste dertig jaar niet is voorgekomen. Dit kwaliteitscertificaat voor smeden is vanaf nu weer opnieuw ingesteld. Het kunstwerk dat door de smeden gezamenlijk is gesmeed, werd ter afsluiting overhandigd aan Burgemeester Buijserd.

Frits Paymans is medeorganisator van de Smedendagen en hij legt uit: “De centrale ligging van Nieuwkoop, als rustpunt middenin de Randstad, vormde de inspiratie voor het 3 ton wegende kunstwerk. De losse onderdelen moeten nu in elkaar gezet worden en we hopen dat het dan een mooie centrale plek krijgt in de gemeente. Door straks van het kunstwerk een bank te maken, wordt het ook echt iets bruikbaars.”

Auteur: Joke Pelser 

Foto: Arie Bon