Op zoek naar het verleden

Op zoek naar het verleden

Familie Pieterse uit Canada op zoek naar het verleden

Oorspronkelijk komen de broers Frank, Martin, John en Tom Pieterse uit Noorden. De oudste drie zijn nog in Nederland geboren. Het gezin, met vader Joop Pieterse en moeder Dora van der Zwet, emigreerde zoals veel Nederlanders in die tijd naar Canada. Neef Ruud van der Zwet uit Noorden nam de broers en hun vrouwen mee op pad langs voor hen belangrijke plekken in de gemeente en deed ons verslag.

Rechtzetten van de Reghthuystoren

De vader van Joop was Frans Pieterse. Opa Frans was gemeenteopzichter en destijds betrokken bij het rechtzetten van de Reghthuystoren. Dat verhaal is de jongens altijd bijgebleven en natuurlijk boekten ze een torenbeklimming om dit stukje familieverleden te ontdekken. De torengidsen van het VVV namen hen mee naar boven waar ze genoten van het bijzondere uitzicht. Er zou nog een Pieterse-naam in de toren gekerfd moeten zijn, maar die werd helaas niet gevonden.

De eerste tuinderij in Noorden

Maar er was meer dat de broers hier wilden bezoeken. Moeder Dora is kleindochter van Wouter van der Zwet, de eerste die begin 20e eeuw in Noorden begon met een tuinderij, aldus Ruud. Ook het plassengebied was een belangrijk onderdeel van hun reis. Ruud vertelt verder: “We zijn met twee fluisterboten de polder ingetrokken om een indruk te krijgen waar hun vader Joop tijdens de oorlog ondergedoken heeft gezeten. Heel indrukwekkend. Daarna een picknick bij Schepegaten en na afloop hebben we nog even ‘gezellig’ nageborreld. Gezelligheid is een van de woorden die regelmatig door de Canadezen gebruikt wordt, omdat daar geen goede vertaling in het Engels voor is!”

Inmiddels is het gezelschap weer vertrokken naar Canada, ongetwijfeld met veel nieuwe herinneringen om op hun beurt weer door te geven aan hun eigen gezinnen.

auteur: Joke Pelser