Nieuwkoop in de Libelle

Nieuwkoop in de Libelle

Nieuwkoop in De Libelle met 8x leuke dingen doen

Onderstaand artikel verscheen dit voorjaar in de Libelle. Hier en daar staat er wel een klein foutje in, zo hebben we allang geen VVV meer maar een Toeristisch Informatiepunt TIP, het blijft leuk om te lezen! 

Nieuwkoop is een gemeente midden in het Groene Hart en omringd door prachtige natuur. Eén van Nieuwkoops bekendste natuurgebieden zijn de Nieuwkoopse plassen. Waar in de zomer gevaren en gezwommen wordt, worden in de winter de schaatsers uitgedaagd.

1 Fietsen

In Nieuwkoop is het absoluut de moeite waard om de fiets te pakken en er op uit te gaan. Nieuwkoop kent veel verschillende fietsroutes dwars door haar prachtige natuur. De fietsroutes zijn te starten via verschillende startpunten en zijn minimaal 30km lang.

2 Wandelen

Wat ik ook zo mooi aan Nieuwkoop vind zijn de verschillende wandelroutes. Bij het VVV kantoor liggen de wandelroutes klaar. Er kan voor verschillende opties gekozen worden zoals een rondje Meije of Noorden maar ook een dorpswandeling is de moeite waard. Als Tip wordt door de VVV de nieuwe wandelroute gegeven. Deze route begint in het centrum van Noorden en gaat van natuurgebied tot natuurgebied. De routes verschillen van 13km tot en met 23 km. 

3 Waterrecreatie

Naast het wandelen en fietsen op het droge is het ook heerlijk om een duik te nemen of lekker te dobberen op het water. Vooral zodra de zon gaat schijnen en de zomer voor de deur staat. Veel Nieuwkopers pakken hun eigen bootje en gaan de plas op. Maar ook als je niet uit Nieuwkoop komt kan je eenvoudig aan een bootje komen. Rondom de Nieuwkoopse Plassen zijn verschillende gelegenheden om bootje te huren. Tevens beschikken ‘de plassen’ over verschillende eilandjes waar je heerlijk aan kunt leggen voor een plaspauze, BBQ of zonmomentje.

4 Kunst & Cultuur

De gemeente Nieuwkoop telt maar liefst acht musea als het oudheidkundig- en poldermuseum, smederijmuseum en schaats- en mutsenmuseum en om nog maar te zwijgen over de galerieën en exposities die jaarlijks gehouden worden.

Naast de musea zijn er ook nog kunstenaars actief in Nieuwkoop. Je kunt er geïnformeerd worden over de kunstenaars die hier actief geweest zijn en over de kunstenaars die nog steeds deze gemeente van kunst voorzien. Wanneer je door de gemeente rijd kom je al in aanraking met de kunst. 

5 Culinair

Naast alle activiteiten die in Nieuwkoop uitgevoerd kunnen worden zijn ook de culinaire voorzieningen in trek. Verspreid door de gemeente zitten gezellige eetcafés waar heerlijk gegeten kan worden. Zo is in Noorden eetcafé ‘de Klinker’ een erg bekende horeca gelegenheid. Dit geldt ook voor de ‘Eerste aanleg’ en ‘Lekker Eten’ in Nieuwkoop. Houdt u van vis? Dan is ook langs de Nieuwkoopse plassen ‘Thijsterman’ te vinden.

6 Overnachten

Wanneer u een vakantie of paar nachtjes weg naar Nieuwkoop wilt boeken zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Je komt hier lekker tot rust in de mooie natuur. Wilt logeren in een hotel, op een camping, groepsaccommodatie, vakantiehuisje of bij een bed and breakfast? Dat kan allemaal. Nieuwkoop heeft het allemaal. 

7 Toren beklimmen

Midden op het Reghthuysplein staat de Reghthuystoren. Deze toren kan je beklimmen tot de punt. Vanuit daar heb je een prachtig uitzicht over de gehele gemeente Nieuwkoop en de Nieuwkoopse plassen. Bij helder weer kan je zelf tot Rotterdam kijken. Als je de toren wilt beklimmen moet er wel een afspraak gemaakt worden. 

8 Poldersporten

Een voorkomende sport in Nieuwkoop is het boerensporten. Deze sport is leuk voor jong en oud. Houd je er van om spelletjes te spelen, waarbij je door de modder moet rollen, vlotten moet bouwen of over het water heen moet? Dan ben je zeer geschikt voor het boerensporten. Onder begeleiding ga je alle spellen af die in en rondom het weiland uitgezet zijn. Vaak worden grotere groepen in teams verdeeld voor een beetje competitie. Bij verschillende boeren in de gemeente wordt het boerensporten aangeboden. Trek je oude kleding aan en gaan!

Bron: Libelle Daily

Auteur: Lindsey Tuithof