Nieuwkoop 750 jaar van start

Nieuwkoop 750 jaar van start

Het is vast niemand meer ontgaan dat het dorp Nieuwkoop 750 jaar bestaat. Donderdag 2 januari werd het jubileumjaar met een toneelscène afgetrapt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nieuwkoop. Zondag 5 januari opende het kunstproject ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’.

 

In de toneelscène op het gemeentehuis in Nieuwveen was een groepje zigeuners te zien dat het grondgebied ‘Nieuwkoop’ ontdekte en besloot zich er te vestigen nadat het wiel van hun wagen brak. Maar dat hadden de zigeuners gedacht. Johan de Bruyn van Buytewech deelde hen mede dat er al een oorkonde stamde uit 1282. Hierop was het jonkvrouw Aleid die vertelde dat zij al in 1270 een huwelijksgeschenk ontving dat bestond uit opbrengsten van Nieuwkoop. 750 Jaar dus. De Bruyn van Buytewech nodigde daarom alle aanwezigen uit voor alle jubileumactiviteiten dit jaar.

 

De eerste jubileumactiviteit was al drie dagen later. Na het Nieuwjaarsconcert van Muziekvereniging Eensgezind in Kaleidoskoop nodigde Theo Agterof de aanwezigen uit voor de kick-off van ‘Nieuwkoop maakt het al 750 jaar’. Hij sprak: “Nieuwkoop bestaat 750 jaar. Al die tijd staan Nieuwkopers bekend om hun handige, maar ook creatieve handjes. Met ons kunstproject willen wij die creativiteit weergeven. Dat doen wij in de vorm van Slootkunst. In de Ringvaart in Nieuwkoop komen van mei tot en met september kunstwerken te staan. De onthulling is op 16 mei. Een sneak preview geven wij u vast vandaag in het restaurant van Kaleidoskoop.”

 

Filmstrook

Agterof vroeg de aanwezigen mee te lopen naar het restaurant waar 26 kunstwerken als een filmstrook op vierkante panelen waren opgehangen. Veel van de kunstenaars, amateurs en professionals, waren tijdens het Torenschuddersfeest aan het schilderen geslagen, anderen haalden een paneel bij Kluswijs. Een aantal van de kunstenaars was aanwezig bij de onthulling. 

 

Kunstenaar Els van Foeken schilderde een rietsnijder, Cees van den Broek toonde het veen baggeren en illustreerde hoe het dorpje Schoot door dit baggeren verdwenen was. Er hingen schilderijen van de Teuntjesbrug, een Haagsche School-schilder, de Muziektent, een dorpsgezicht uit 1900 en de otters. Paula Spoelstra maakte een schilderij met echt riet. “Ik ben met een boot de Nieuwkoopse Plassen op gevaren en heb het riet van een rietland gehaald.” Paul van den Broek maakte een schildering van een dorpsgezicht. “Ik ben er tijdens het Torenschuddersfeest voor gaan zitten. Het moest gaan over Nieuwkoop 750 jaar en het moest in sepiakleuren. Met een uur had ik mijn schilderij af.” 

 

Auteur en foto: Anke Steffers voor Nieuwkoop 750

Bekijk alle nieuwsberichten

Bekijk de Nieuwkoopse UIT-agenda