Natuur

Natuur

Nieuwkoop in Nationaal Landschap Het Groene Hart

Midden in Het Groene Hart ligt Nieuwkoop stiekem mooi te zijn. Het Groene Hart biedt wandelaars en fietsers een ontdekkingsreis door een streek die nog maar door weinig wandelaars is ontdekt. Het Hollands-Utrechtse veenweidegebied is een historisch cultuurlandschap. Vaarten met groene kades doorsnijden een lappendeken van weilanden en moerassen. Op jaagpaden en tiendwegen treed je in de voetsporen van boeren, graven, kooplieden en Hollandse schilders. Je beleeft het in Nieuwkoop!

Nieuwkoop natuurlijk

Denk je aan Nieuwkoop, dan denk je aan natuur. Unieke natuur zelfs; de Nieuwkoopse Plassen zijn een beschermd natuurgebied. Dat betekent dat niet alles toegankelijk is voor publiek, omdat er zeldzame vogels broeden, of kwetsbare planten groeien. Maar voor de recreant blijft er genoeg natuur over om vrij te ontdekken. Nieuwkoop is ook bekend van de schilders van de Haagse School, die er kwamen vanwege de prachtige natuur en het bijzondere licht. Nog altijd laten veel kunstenaars zich inspireren door dit unieke natuurgebied.  

Natuurgebieden

De Nieuwkoopse Plassen 

Varend over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter alle geheimen van dit schitterende natuurgebied. Van een klein spannend slootje vaar je zo de open plas op. Ook wandelend is deze parel in het Groene Hart te ontdekken. Over het recent vernieuwde Meijepad, langs ruige paden, door weilanden of in het sprookjesachtige Lusthof De Haeck. Voor de fietser zijn er diverse routes rond en zelfs midden door de Nieuwkoopse Plassen. Hoe je de plassen ook ontdekt, je zult je verbazen over de schoonheid van dit schitterende stuk natuur. Lees hier meer over de Nieuwkoopse Plassen.

De Groene Jonker 

In korte tijd bevolkt door vogels die hier lange tijd niet meer voorkwamen, waaronder de lepelaar. Een echte aanrader!

Lusthof de Haeck 

Lusthof De Haeck is een beschermd wandelgebied vlakbij de Nieuwkoopse Plassen. Er is een wandelroute die je langs bochtige paadjes naar bos, rietlanden, water en velden met kruiden, gele lissen, dotterbloemen en orchideeën voert. Hier leven onder andere buizerds, roodborstjes, winterkoninkjes, karekieten en purperreigers. De paden zijn half verhard, dus wandelschoenen zijn aan te raden.

Ruygeborg 

Een jong natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken. Bijzonder aan dit natuurgebied is dat het nog in de kinderschoenen staat. Ruygeborg is nieuwe natuur en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling. Ruygeborg verbindt de Vinkeveense Plassen met de Nieuwkoopse Plassen. Voor de vogels blijkt deze verbinding zeer belangrijk; de lepelaars weten het gebied inmiddels al goed te vinden!

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten de Nieuwkoopse Plassen heeft het hele jaar activiteiten voor jong en oud. In en rond Nieuwkoop. De vaarexcursies zij inmiddels een begrip. Leerzaam, leuk en volop genieten! Kijk voor meer informatie over de activiteiten en excursies van Natuurmonumenten op de Nieuwkoop Agenda

Bezoek de pagina van Natuurmonumenten