Molens

Molens

Molens

De Nederlandse molens zijn wereldberoemd, vooral de poldermolens. Nederland staat in het buitenland vooral bekend als een land dat onder de zeespiegel ligt. Een land met veel water, dat moeite moet doen om al dat water de baas te blijven. De poldermolens spelen een belangrijke rol in de strijd tegen het water. Er zijn nog ruim 1200 molens in Nederland. In onze provincie Zuid-Holland staan de meeste molens, maar liefst 220! Molenliefhebbers kunnen hier hun dan ook hart ophalen.

De Molenviergang Aarlanderveen

Net buiten Nieuwkoop vind je de unieke Molenviergang Aarlanderveen. De enige nog werkende molengang in de wereld die een polder bemaalt. De molenviergang ligt op een kilometer van het dorp Nieuwkoop, ten zuiden van de plaats Aarlanderveen en ten noordwesten van Zwammerdam. Hij bemaalt de Drooggemaakte Polder aan de Westzijde te Aarlanderveen. Het overtollige water wordt afgevoerd naar de Oude Rijn. De oorspronkelijke molens 1 t/m 3 zijn rond 1786 gebouwd, maar ze zijn in de loop der tijd alle drie door brand verwoest en vervangen. Molen 4 (de Putmolen) is in 1801 gebouwd om een circa 100 hectare grote veenplas te bemalen die was ontstaan door de turfwinning. Dit gebied lag nog een meter lager en kon daardoor niet bemalen worden door de driegang. De molens zijn grondzeilers op een stenen voet en voorzien van een achtkante met riet gedekte opbouw. Een van de molens is op afspraak te bezichtigen. Een absolute aanrader! 

Kinderdijk

Vanuit Nieuwkoop ben je in een uurtje rijden bij de 19 molens van Kinderdijk. De Kinderdijk staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een bezoek meer dan waard. Klik hier voor meer informatie.

Zaansche Schans

Een dagje naar de Noord-Hollandse  Zaanse Schans is ook een belevenis. Op slechts 45 kilometer van Nieuwkoop vind je dit toeristische molendorp, dat bezocht wordt door toeristen uit de hele wereld. Leuk en leerzaam en je bent er zo!