Kansen recreatie in de polder en Park Zegersloot

Kansen recreatie in de polder en Park Zegersloot

Kansen recreatie in de polder en Park Zegersloot

Ondernemers en organisaties uit de gemeenten Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop hebben zich op dinsdag 13 maart samen gebogen over de kansen voor passende recreatie rond Park Zegersloot, de polder en de Molenviergang in Aarlanderveen Het Platform Recreatie en Toerisme Alphen aan den Rijn (PReT) organiseerde deze drukbezochte avond in de nieuwe Bistrobar Bij Hen.

Water, Wind en Wieken

Monique Veldman (voorzitter PReT), start de avond met een vraaggesprek over ervaringen en ideeën betreft de ontwikkeling van recreatie en toerisme in dit prachtige gebied. Hoe kijkt het panel aan tegen nieuwe ontwikkelingen? Bert Splinter: “We zien kansen om met de unieke Molenviergang, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, de fietsers en wandelaars een unieke ervaring te bieden. Dit kunnen we doen door arrangementen te maken waarin we het verhaal van de polder vertellen, en dat willen we samen doen met ondernemers.” Die beleving draagt overigens een naam die tot de verbeelding spreekt: “Water, Wind en Wieken”.  

Veel kansen onbenut in veelzijdig gebied

Gerrit Wassenburg van fietsboot Ali-B2 prijst het afwisselende gebied, waar alles voor zijn klant eigenlijk aanwezig is, en ziet vooral kansen in samenwerkingen in arrangementen met touroperators en ondernemers. Bas Wienbelt van Bezoekerscentrum de Veenweiden ziet nog veel recreatieve kansen onbenut in het mooie Park Zegersloot: “De bereikbaarheid en de ligging van het park zijn uitstekend. Er liggen plannen voor een betere beleving van het gebied. Boven water én onder water!”

Aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen

Albert Kalkhoven van Wet & Wild Social Club over nieuwe ontwikkelingen: “Het ontbreekt in Alphen aan den Rijn aan gezellige aanleg- en overnachtingsplaatsen voor boten, wil je dat publiek aanspreken, dan zullen we daar iets aan moeten doen. Je moet vooral blijven bewegen als je de bal toegespeeld wil krijgen.” Vivienne Winkelaar van Bistrobar Bij Hen en Pannenkoekenboerderij De Schaapskooi ziet kansen in het aanspreken van verschillende doelgroepen. Enerzijds gezinnen met kinderen die komen ontdekken, anderzijds de recreatieve wandelaar en fietser die komt genieten.

Brainstormen over fietsplezier in de polder

De aanwezigen hebben zich vervolgens gebogen over een sessie met CAS (Centrum voor Architectuur (Ruimte) en Stedenbouw). Aan de hand van een gebiedskaart werden er volop ideeën uitgewisseld en plannen besproken. Opvallend was dat men eigenlijk niet goed wist wat zich “bij de buren” in de polder afspeelt aan ontwikkelingen op het gebied van kleinschalig agrotoerisme. Het is de wens van de ondernemers en organisaties snel meer aansluiting te vinden bij elkaar om verder te komen. Daarnaast werd de communicatie genoemd als belangrijk aandachtspunt: de bewegwijzering, online zichtbaarheid,  regionale samenwerkingen en informatieverstrekking zijn essentieel bij het bevorderen van recreatie en toerisme.

Kees van Velzen: “Haak de armen in elkaar.”

Wethouder Kees van Velzen van Alphen aan den Rijn sluit af: “We moeten goed kijken wat er nog mist om de polder aantrekkelijk te maken voor fietsers en wandelaars. Verbinding, hoe kleinschalig soms ook, is hier van het grootste belang. Haak de armen vooral in elkaar, dat maakt ons sterk. Een afwisselend aanbod is aantrekkelijk voor de recreant, evenals onze streekproducten. Laten we trots zijn op elkaar en ons mooie gebied!” Aansluitend was er een netwerkborrel met de heerlijkste hapjes uit de polder. De bijeenkomst werd door de aanwezigen als zeer inspirerend ervaren en PReT kijkt uit naar nieuwe ontwikkelingen en samenwerkingen.