Interview met Hans Elzinga

Interview met Hans Elzinga

Hans Elzinga is partner van het eerste uur bij Nieuwkoop Marketing. Hij runt de zeer goedlopende ‘B&B Familie Elzinga’ in zijn woning aan de Noordenseweg in Nieuwkoop en daarnaast leidt hij een actief leven als vrijwilliger bij Natuurmonumenten en is hij voorzitter van Stichting Zonneveer. Natuurlijk wilden wij hier alles over weten en we zochten hem op. 

De ontvangst is allerhartelijkst en Hans praat graag over zijn B&B en de belangrijke dingen en mensen in zijn leven. Ook op het gebied van marketing ontstaat er direct een goed gesprek en het wordt al snel duidelijk dat we met een kenner te maken hebben. Hans: “Ik heb een marketingopleiding gedaan en heb vele jaren gewerkt bij een reclamebureau en bij uitgevers van tijschriften en landelijke dagbladen in Amsterdam. Ik ben dan al wel 10 jaar uit het vak, maar ik volg met veel plezier wat jullie allemaal voor moois aan het opbouwen zijn voor Nieuwkoop.”

Werk & vrije tijd

In zijn vrije uurtjes speelt Hans als gitarist in een band. Muziek heeft een belangrijke plaats in zijn leven. Maar of hij veel vrije uurtjes heeft, dat kun je je afvragen. “Je hebt een drukbezochte B&B en bent hier en daar ook actief als vrijwilliger. Wat doe je daar voor leuke dingen?” vroegen we hem.  Hans vertelt: “Bij Natuurmonumenten ben ik vaak te vinden in de werkschuur in Woerdense Verlaat, waar ik graag bezig ben met het maken van mooie hekken, bankjes en picknicktafels. We hebben inmiddels al bijna 400 hekken gebouwd! Ook kun je me tegenkomen als huismeester in het Bezoekerscentrum in Nieuwkoop. Of op het Zonneveer, waar ik regelmatig passagiers een perfecte natuurbeleving bezorg. Overigens ben ik daarnaast ook voorzitter van de Stichting Zonneveer Nieuwkoop.”

Hoe het Nieuwkoops avontuur begon

Nadat hij in 1971 samen met zijn vrouw Paula vanuit Amsterdam naar Nieuwkoop verhuisde, wist hij al snel dat dit de plek is waar hij nooit meer weg wil! In 2005 is de Paula gestart met de B&B. Na haar overlijden heeft Hans heel even overwogen te stoppen. Het was een moeilijke periode in zijn leven maar hij is blij dat hij er toch voor gekozen heeft om dit voort te zetten. Het contact met de gasten ervaart hij nu juist als een welkome aanvulling op zijn leven. De B&B beschikt over 3 gastenkamers, ook uitstekend geschikt voor een gezin, en een appartement op de begane grond.

Gasten uit 26 landen in de B&B

De B&B was al in het voorjaar voor een groot deel volgeboekt voor het hele jaar. Waar zijn gasten vandaan komen? Dat weet Hans precies, hij houdt het allemaal zorgvuldig bij. Inmiddels heeft hij gasten mogen ontvangen uit 26 verschillende landen. Natuurlijk komen er veel mensen uit Duitsland en België naar Nieuwkoop, maar ook uit Frankrijk, Japan of Singapore, om maar eens wat te noemen. “We zitten in Nieuwkoop dichtbij Schiphol en je bent snel in alle grote steden en bij de bloemenveiling, het strand of de Keukenhof.”

Ambassadeur voor Nieuwkoop

“Zakelijke gasten komen hier met name voor de bloemenveiling of om kaas in te kopen. Vakantiegangers blijven veelal een weekje. Ze gaan dan vooral dagjes weg maar ik probeer ze ook te bewegen in Nieuwkoop dingen te ondernemen. Veel mensen komen hier in eerste instantie niet voor Nieuwkoop, maar als ze eenmaal zien hoe mooi het hier is, zijn ze blij verrast! Het is daarom goed dat de marketing nu is opgepakt en dat de toeristische website er ook in het Engels is. Engelstalig foldermateriaal is nog wel een wens, maar dat zal vast wel goed komen.” aldus Hans. En dat komt het.

Auteur: Joke Pelser voor Nieuwkoop Marketing