Kunstenaars geïnspireerd door onweersluchten boven Nieuwkoop

Kunstenaars geïnspireerd door onweersluchten boven Nieuwkoop

Gisterenmiddag ging Loekie Rijlaarsdam van Hoeve Rijlaarsdam met twee kunstenaars in een sloep de Nieuwkoopse Plassen op. Loekie is een groot fan van Nieuwkoop en ze wilde de kunstenaars graag laten zien hoe mooi het hier is.

Er was onweer voorspeld, maar dat leek in eerste instantie wel mee te vallen. En je raad het al, ze zijn net niet droog thuisgekomen. Maar het avontuurlijke tochtje leverde wel schitterende plaatjes en inspiratie op bij de kunstenaars! Leo van der Vlist schreef die avond het volgende berichtje over Nieuwkoop op zijn Facebookpagina:

"Door de oprukkende verstedelijking en industrialisatie in -en om den Haag, trokken de moderne kunstenaars van de late 19e eeuw (de atelierverlatende en buiten schilderende 'klodderaars en modderschilders') naar de nog stille polders en veenplassen rond Nieuwkoop en Noorden. Het waren de nabloeiers van de 'Haagse School', zoals Jan Hendrik Weissenbruch en later Toon Koster en van de Leidse school zoals Alex Rosemeier en Arend Jan van Driesten.

Hier werden de weergaloos mooie schilderijen gemaakt van 'Het Hollands impressionisme'. Samen met galeriehoudster Loekie Rijlaarsdam en schilder Erik Van Elven over de plassen gevaren en geraakt door het licht, de lucht en het water. Wat een inspiratie of zoals de grote Weissenbruch het zei :"Een klap van de natuur". En gaan we er stiekem prat op dat wij behoren tot het groepje van de aller -aller- allerlaatste schilders van de Haagse school. Misschien moeten die allerlaatste gewoon 'de Nieuwkoopse school' worden genoemd?"

Dat vinden wij eigenlijk wel een heel goed idee!

Foto's: Leo van der Vlist