IJsvogel in de Nieuwkoopse Plassen

IJsvogel in de Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse fotografe Margret van der Laan is het gelukt om deze prachtige foto van een ijsvogel in de Nieuwkoopse Plassen te maken. Zij stuurde ons de foto met het onderstaande bericht.

Magret: "De ijsvogel wordt ook wel de blauwe flits genoemd. Hij scheert over het water, meestal laag om niet geslagen te kunnen worden. Ik wist dat ze op de Nieuwkoopse Plassen verblijven, maar ik had er daar nog nooit een gezien. Vorig jaar heb ik wel een ijsvogel gefotografeerd vanuit de hut en dat was toen al geweldig om er eentje te zien. Maar afgelopen maandag gebeurde het dan eindelijk. Ik was op de plas, het was een prachtige avond, en ineens hoor ik hem: een fluitende schelle roep, en jawel daar vloog hij..... de blauwe flits!

Hij vloog een rondje om mijn boot en toen verdween hij in de struiken dacht ik. Ik bleef maar speuren met de telelens en ja hoor: daar zat hij op een overhangende tak. Heel langzaam de boot die kant op laten drijven, muisstil en klik. Hebbes! Er zaten er zelfs twee en het waren vrouwtjes. De Nieuwkoopse Plassen laten steeds meer van haar wonderen zien. Daar wordt een mens toch blij van!"

En inderdaad, wij worden daar ook heel erg blij van. En denk jij nu ook dat het best leuk zou zijn om zelf een ijsvogel te spotten en die dan ook nog zo mooi te kunnen fotograferen? Magret geeft ook workshops. Kijk maar eens op haar Facebookpagina voor meer informatie. 

Auteur: Joke Pelser