Het Gebied

Het Gebied

Nieuwkoop, mooi en centraal gelegen in het Groene Hart

De gemeente Nieuwkoop ligt midden in het Groene Hart van Holland, in de provincie Zuid-Holland. Voor toeristen en recreanten is Nieuwkoop een bijzonder aantrekkelijk gebied om tot rust te komen in de natuur en te genieten van het goede dorpsleven. De Gemeente Nieuwkoop bestaat nu uit 13 kernen. Dit zijn Nieuwkoop, Ter Aar, Nieuwveen, Noorden, Woerdense Verlaat, Zevenhoven, De Meije, Vrouwenakker, Noordeinde, Korteraar en Langeraar, Aardam, Papenveer en Noordse Dorp. Lees meer over de gemeente Nieuwkoop op Wikipedia.

Beleef de schitterende Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen is een schitterend natuur- en recreatiegebied van 1400 hectare groot dat wordt omsloten door de dorpen Nieuwkoop, Noorden, Woerdense Verlaat en De Meije. Het is in alle jaargetijden een paradijs voor de natuurliefhebber. Kom eens heerlijk varen in een fluisterboot, geniet vanaf een van de vele terrasjes aan het water of gooi eens een hengeltje uit. Zijn de Nieuwkoopse Plassen dichtgevroren, dan kun je er fantastisch schaatsen. Of wat dacht je van ijszeilen? Lees hier meer over de Nieuwkoopse Plassen.

Op ontdekking langs De Meije

De Meije is een lieflijk kronkelend veenriviertje, tussen de Oude Rijn bij Zwammerdam en de Nieuwkoopse plassen. Langs het water ligt het gelijknamige lintdorp De Meije. Het rustieke landschap langs De Meije trekt zomers veel toeristen die op en langs het water te vinden zijn. Toch is de rust en stilte die je hier ervaart uniek. Zowel varend (beperkte doorgangshoogte!) als wandelend of op de fiets is het ontdekken van De Meije een van de hoogtepunten tijdens je verblijf in Nieuwkoop. 

Op en rond de Langeraarse Plassen

Op de Langeraarse Plassen wordt druk gezeild, gesurft, gevist en gezwommen. In Langeraar zijn roei- en motorbootjes te huur en er is ook een surfclub gevestigd. Ook zijn de plassen populair bij sportvissers en in strenge winters worden er schaatstochten georganiseerd. Liever grond onder de voeten? Een wandeling of fietstochtje rond de Langeraarse Plassen is een aanrader!

Deze Langeraarse Plassen zijn laagveenplassen die door turfwinning zijn ontstaan tussen Langeraar en Papenveer. Ze bestaan uit de Zuidplas, de Noordplas en de Geerplas. Het gebied is in totaal circa 175 hectare groot. De drie Langeraarse Plassen grenzen direct aan de bebouwde kom van Langeraar zowel als het glastuinbouwgebied rond Papenveer. De Geerpolder Plas of Geerplas, eigendom van Staatsbosbeheer, ligt in een meer open agrarisch gebied bij het dorp Bilderdam met naar het oosten een venig graslandengebied met weidevogels. 

Historisch Nieuwkoop en de Reghthuystoren

Het dorp Nieuwkoop heeft een historisch centrum, met 17e eeuwse gebouwen, zoals het Reghthuys en de Reghthuystoren. Maak eens een dorpswandeling door Nieuwkoop en beklim de Reghthuystoren onder leiding van een gids. Geniet boven van het uitzicht over de Nieuwkoopse plassen en neem ook je verrekijker mee, want op heldere dagen zijn zelfs de ArenA in Amsterdam, de Dom van Utrecht en de Erasmusbrug in Rotterdam te zien!

Uitgestrekte weilanden met koeien en sloten

Rond alle dorpen van de gemeente Nieuwkoop vind je polders met uitgestrekte weilanden, waar nog koeien grazen en boeren aan verbreding hebben gedaan in de vorm van verblijfsaccommodaties en boerensport. Nieuwkoop is de ideale omgeving voor een wandeling of fietstocht langs groene weides, boerensloten, molens en plassen. Waar je ook komt, je zult versteld staan van de schoonheid van dit gebied!

Zien & Doen 

In Nieuwkoop en omgeving is er meer dan genoeg te doen. Je kunt het water op met fluisterboot of kano, suppen of zeilen, een mooie wandeling maken en eindeloos fietsen. Zwemmen in een van de zwembaden of golfen op onze mooie golfbaan. De ateliers, galeries en musea bezichtigen of een activiteit  plannen voor de hele groep of het gezin. Kijk hier voor het overzicht van alles wat er te zien en doen valt en de vele mogelijkheden voor een heerlijke vakantie, weekendje weg of dagje uit of kijk in de agenda voor een leuke activiteit of evenement.

Winkelen 

In de dorpen Ter Aar en Nieuwkoop vind je de meeste winkels bij elkaar in een kleinschalige winkelcentra. Voor bijvoorbeeld mode, huishoudelijke artikelen, dierenwinkels en watersport, en natuurlijk voor levensmiddelen kunt u hier goed terecht. Maar ook in de overige kernen is er voldoende aanbod. Klik op deze link voor het complete overzicht van de winkels in onze gemeente. 

Restaurant in Nieuwkoop

Zoek je een restaurant in Nieuwkoop? Het is ronduit genieten in Nieuwkoop als het op eten en drinken aankomt. Op vele locaties in de diverse dorpen kun je terecht voor een goede kop koffie, een zonnig terrasje, een gezellig eetcafe of een heerlijk restaurant. Uitzicht op een weiland vol schapen, een polder, riviertje of direct aan de plassen? Op het dorpsplein of verstopt achter een hoeve? Voor ieder wat wils gaat hier zeker op en het zal nog lastig kiezen worden. Klik op deze link voor het overzicht van restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden en begin alvast met genieten!  

B&B, huisje, camping of hotel in Nieuwkoop

Nieuwkoop ligt centraal in het Groene Hart. En met zoveel heerlijke dingen te doen in en rondom Nieuwkoop, wil je hier waarschijnlijk langer blijven dan een dag. Kies dan uit het aanbod je ideale slaapplek en wordt 's morgens heerlijk wakker op het platteland of misschien wel aan het water. Of je nu een B&B kiest, een camping, een huisje of een hotel, er zijn mooie en rustige plekjes in overvloed. Welkom in gastvrij Nieuwkoop! Klik hier op de lijst van alle accommodaties.