Grutto's te zien in Groene Jonker

Grutto's te zien in Groene Jonker

Grutto's te zien in Groene Jonker

Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten heeft deze week de eerste grutto’s gezien de Groene Jonker. Na een vliegreis van maar liefst 3.500 kilometer uit Afrika zijn ze in Nederland aangekomen om te broeden.  

Grutto in Nederland

“De grutto is een oer-Hollandse poldervogel. Maar liefst 90% van de West-Europese gruttopopulatie broedt hier, in ons kleine kikkerlandje!”, vertelt boswachter Martijn van Schie. “Niet voor niets is de grutto uitgeroepen tot Nationale Vogel door de Vogelbescherming.”  

Sterke achteruitgang

Helaas gaat het al tijden niet zo goed met het aantal grutto’s in Nederland. “In de laatste 10 jaar is de grutto in Nederland 50% achteruit gegaan. Natuurmonumenten werkt erg hard om de grutto’s in reservaten te beschermen.” Samen met enkele boeren onderhoudt Natuurmonumenten jaarlijks de weidevogelgebieden zodat er volop ruimte blijft voor de vogels zoals de grutto om te nestelen. Er wordt geen tot weinig mest verwerkt op het land en ook wordt er niet gemaaid voor 15 juni. Zo hebben de gruttokuikens alle tijd om op te groeien. 

Wandel door de Groene Jonker

Een van deze graslandreservaten is Bovenlanden Kromme Mijdrecht. “Half april zullen de grutto’s onder andere hier beginnen met broeden. Nu zie je ze vooral rondscharrelen in het ondiepe water van de Groene Jonker. Zeker een poging waard om eens een kijkje te nemen in het natuurgebied!”