Gruttojongen geboren bij de Nieuwkoopse Plassen

Gruttojongen geboren bij de Nieuwkoopse Plassen

Gruttojongen geboren bij de Nieuwkoopse Plassen

In natuurgebied de Bovenlanden, ten oosten van de Nieuwkoopse Plassen zijn de gruttokuikens uit het ei gekropen. Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten spotte de eerste jongen door zijn verrekijker. “De volwassen vogels zijn eenvoudig te zien, die lopen en vliegen wat af in de polder en herken je ook aan hun luide roep ‘grutto-grutto’. Met veel geduld en een verrekijker krijg je ook de jongen te zien. Dat is echt, echt fantastisch”, zegt Van Schie verheugd.

 

Weidevogelparadijs

Het natuurgebied in Woerdense Verlaat is nog maar 8 jaar oud, maar nu al essentieel voor de grutto. In 2012 is het gebied aangelegd en ingericht. Het waterpeil is hoger dan tegenwoordig gebruikelijk en de voedselrijke bovenlaag is er weggegraven. Hierdoor krijgen bijzondere en zeldzame planten de ruimte. Boswachter Martijn vertelt: “Het staat hier nu vol met bloeiende orchideeën die op hun beurt weer veel insecten van voedsel voorzien. Díe insecten, daar is het de grutto’s om te doen. Als de jongen uit het ei kruipen, moeten ze direct zelf op zoek naar voedsel. En dat is hier niet zo moeilijk, ze groeien eigenlijk op in een snackbar!”. Dit jaar broedden er maar liefst 36 paar grutto’s in dit gebied, 11 paar meer dan in 2019. “Het gebied ontwikkelt zich steeds meer tot grutto-paradijs.”

 

Nationale vogel

De grutto is onze nationale vogel, maar dat wil niet zeggen dat het goed gaat met deze typisch Hollandse vogel. 90% van de West-Europese grutto’s broedt in Nederland. Echter neemt hun aantal ieder jaar met 5% af. Vogelreservaten als de Bovenlanden worden dus steeds essentiëler voor het voorbestaan van de grutto. De boswachter van Natuurmonumenten heeft dan ook een overweldigend gevoel van tevredenheid en trotsheid als hij de vele jongen in de polder ziet. “Dat betekent dat we het hier goed voor elkaar hebben. Je kunt natuur herstellen en iets doen aan de achteruitgang van het aantal weidevogels. Ik voel enorme blijdschap dat die jonge grutto’s hier vliegvlug worden en de wereld kunnen ontdekken.”

 

Vogels, vogels, vogels

Het zijn niet alleen de grutto’s die in de Bovenlanden hun nest bouwen. Vele slobeenden, krakeenden, tureluurs en kieviten hebben er hun plek gevonden. Ook de zwarte stern broedt er, op speciale drijvende vlotjes die de boswachter in de sloten heeft geplaatst. Van de 15 vlotjes lijken er maar liefst 10 bezet.

 

Boer en boswachter werken samen voor de weidevogel

De boswachters van Natuurmonumenten beheren het gebied samen met boer Van der Laan van de Beekhoeve. Op meer locaties rond de plassen werkt Natuurmonumenten aan graslanden waar weidevogels weer kunnen broeden. Al jaren broeden er heel veel grutto’s ten westen van de Nieuwkoopse Plassen. Daar beheert Natuurmonumenten de grond met boer Kapteijn. En er wordt gewerkt aan weidevogelgebieden tussen Noorden en Nieuwkoop (Ruygeborg II) en in de Meijegraslanden.

 

Neem een kijkje bij het uitkijkscherm

Wil je zelf gruttobaby’s zien? Vanaf het uitkijkscherm in het gebied Bovenlanden zijn de grutto-ouders in ieder geval goed te zien. Als je de tijd neemt en een verrekijker hebt, kun je zelfs de jonge grutto’s zien. Boswachter Martijn: “Maar ga niet het veld in, de vogels zijn erg verstoringsgevoelig.” Natuurmonumenten heeft een wandelroute naar het uitkijkscherm uitgezet, van slechts 200 meter. De kortste route van het land is te vinden in de gratis app NatuurRoutes. “Het is slechts 200 meter lopen naar het uitkijkpunt, zo houd je lekker veel tijd over om in alle rust op zoek te gaan naar de prachtige vogels die op insecten jagen tussen de bloeiende orchideeën”, aldus de boswachter van Natuurmonumenten.

 Auteur: Natuurmonumenten

Foto: Gerard Roest