Geniet van de herfst op de Nieuwkoopse Plassen!

Geniet van de herfst op de Nieuwkoopse Plassen!

Smienten luiden herfst in op de Nieuwkoopse Plassen

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten signaleerde vandaag, één dag voordat de herfst officieel begint, de eerste smienten. “Voor veel mensen is dit de echte aankondiging van de donkere maanden van het jaar”, concludeert de boswachter van de Nieuwkoopse Plassen.  

Fluitende roep

De opvallende eend die al van verre te horen is door zijn fluitende roep komt in de winter met honderden tegelijk naar de Nieuwkoopse Plassen. Boswachter John Pietersen vertelt: “Voor smienten is Nederland aantrekkelijk om de winter door te brengen. Ongeveer 40% van alle smienten komt hier heen om de snijdende kou van het hoge noorden te ontlopen.” Ze houden van open water en voeden zich met gras en waterplanten. De mannetjes zijn goed te herkennen aan hun donkerbruine kopjes met de lichtgele vlek boven de snavel.  

Aantrekkingskracht op de slechtvalk

En op die grote groepen ‘fluiteenden’ komt dan weer een ander dier af. Namelijk de snelst vliegende roofvogel ter wereld: de slechtvalk. Smienten zijn een van de favoriete vogels die de slechtvalk ‘slaat’. De duikvlucht van de slechtvalk kan snelheden van 200 tot 260 km per uur bereiken en gaat zo snel en hard dat de prooi op slag dood is.  

Geniet van de herfst op de Nieuwkoopse Plassen!

De Nieuwkoopse Plassen vervelen nooit; ieder seizoen is het hier mooi. Ook in de herfst is er van alles te beleven. Boswachter John: “Houd in de Groene Jonker goed je oren open, je zult zeker het ‘gefluit’ van de smienten op het water horen.” 

Auteur: Natuurmonumenten