111-jarig Fries Skûtsje zet opnieuw koers naar Nieuwkoop

111-jarig Fries Skûtsje zet opnieuw koers naar Nieuwkoop

De Friezen ontdekten jaren geleden al de charmes van het zeilen met traditionele zeilschepen. In de Randstad is dit echter een veel minder bekend fenomeen. Het Skûtsje Nooit Volmaakt is daarom uniek. Ze neemt haar gasten mee over de prachtige meren en plassen die dit gebied rijk is, normaal gesproken vanaf thuishaven aan het Fort Kudelstaart. Maar na het grote succes van vorig jaar ligt ze in de week van 16 tot en met 21 augustus wederom in de haven van Nieuwkoop om het natuurschoon van de Nieuwkoopse Plassen te ontdekken.

 

Het Skûtsje Nooit Volmaakt blaast dit jaar 111 kaarsjes uit en in tegenstelling tot al haar schippers lijkt de tijd geen invloed op haar te hebben. Deze schepen werden niet gebouwd om op de vrije zaterdag met het gezin een lekker stukje te gaan zeilen, integendeel zelfs. Het was voor de schippers ernstige noodzaak. Ze dienden namelijk als vrachtschepen op de vele wateren die Nederland rijk is. Samen met vaak grote gezinnen werkten zij niet alleen op deze schepen, ze woonden er ook. 

 

Met haar 17 meter is het zeker geen klein schip, maar je kunt je voorstellen dat wanneer er een vracht aan boord was, de bewegingsruimte klein was. Het leven aan boord van een Skûtsje was bitter en taai. Hoe anders is dat nu? De Nooit Volmaakt is al sinds 1975 in de familie Ligtenberg en destijds ging kleine Rob met het gezin elke zomer zes weken op vakantie met de boot. Rob is inmiddels bijna 59 en wil mensen hetzelfde laten ervaren als waar hij zijn hele leven al van geniet: Zeilen op een platbodem. 

 

Met zijn passie en enthousiasme voor de Bruine Vloot en zijn kennis van de geschiedenis van het vak neemt hij de passagiers mee voor een onvergetelijke tocht op het water. Met zijn accordeon aan boord schuwt hij ook de traditionele shanties niet die het decor compleet maken, je waant je even 111 jaar terug in de tijd. Ervaar de prachtige Hollandse natuur en leer van de schipper over de boeiende geschiedenis van dit uitstervende vak. Van 16 tot en met 21 augustus zijn deze tochten op de Nieuwkoopse plassen te beleven vanaf het Reghthuysplein in Nieuwkoop.

 

Zie agenda voor alle vaartochten en tickets