Erfgoed in beeld - Het Smederijmuseum

Erfgoed in beeld - Het Smederijmuseum

Onze gemeente kent veel (rijks)monumenten: interessante panden waar vaak een boeiend verhaal achter zit. Deze keer vertellen we over het Smederij Museum inNieuwkoop.

Het smidsambacht in onze gemeente is al zeer oud en begon in de 14e eeuw met kleine smederijen aan huis. De smid vervulde al snel een onmisbarerol voor boeren en ambachtslieden. In een grote warme oven, ook wel smidsvuur genoemd, werd ijzer en metaal verhit tot het smeedbaar was. Het daadwerkelijk smeden deed de smid op een aambeeld waar het warme materiaal verder werd bewerkt tot bijvoorbeeld de Nieuwkoopse duim en de bekende baggerbeugels. Je moet het ijzer smeden als het heet is, tijdens het bewerkproces gaat het voorwerp dan ook meerdere malen terug de oven in.

Een smederij had een centrale plek in het dorp en gaf niet alleen velen een bestaan maar trok ook mensen uit andere dorpen aan. Om de geschiedenis tastbaar temaken, werd de laatste smederij aan het Zuideinde 33 in Nieuwkoop in 1982 een museum. Het oude ambacht komt weer tot leven.

Wilt u het museum bezoeken? Neem dan contact op met 0172-571120 of kijk op www.smederijmuseum-nieuwkoop.nl.

Auteur: Gemeente Nieuwkoop

Meer recreatienieuws lezen? Klik hier voor de laatste nieuwsberichten.