Eerste lepelaars terug in Nieuwkoopse Plassen

Eerste lepelaars terug in Nieuwkoopse Plassen

Eerste lepelaars terug in Nieuwkoopse Plassen

Na een lange reis uit het zuiden zijn de eerste lepelaars weer terug in de Nieuwkoopse Plassen! Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten heeft vandaag acht lepelaars gesignaleerd.  

Boswachter John Pietersen vertelt: "Zo eind februari is het opletten geblazen, want dan kunnen de eerste lepelaars weer terugkomen. Ik zag vandaag de eerste acht exemplaren. Hopelijk volgen er binnenkort nog meer.”  

Warm winterverblijf

De lepelaars brengen de winter door in het warme zuiden van Europa en West-Afrika. Na de winterperiode komen ze terug naar Nederland om te broeden. De eerste lepelaars zijn vaak degene die in Zuid-Europa overwinterd hebben. De exemplaren uit West-Afrika zullen binnen enkele weken verschijnen.  

Terug in de Nieuwkoopse Plassen

In Nederland broedt het grootste deel van de West-Europese populatie. Dit maakt dat wij Nederlanders een belangrijke verantwoordelijkheid voor het behoud van deze soort hebben. “Daarom zijn we erg blij dat de lepelaars sinds 2009, nu acht jaar geleden, weer in de Nieuwkoopse Plassen broeden. Daarvoor was dat 30 jaar niet gebeurd.”  

Snackbar Groene Jonker

Hun terugkeer kwam door de aanleg van de Groene Jonker in 2008. “Lepelaars hebben naast een rustgebied waar ze kunnen broeden, ook ondiep water nodig waar ze eten bij elkaar kunnen scharrelen. Het natuurgebied de Groene Jonker biedt deze plek voor ze”, aldus boswachter John Pietersen.  

Zelf lepelaars spotten

De lepelaars slapen dus in de Nieuwkoopse Plassen, maar zoeken eten in de Groene Jonker. Zeker als er meer vogels teruggekeerd zijn uit Afrika, kun je ze het beste vanaf het wandelpad in de Groene Jonker spotten. Kijk ook eens omhoog, misschien zie je er wel een paar overvliegen!