Eerste brochure Hollandse Plassen verschenen

Eerste brochure Hollandse Plassen verschenen

Hollandse Plassen op de kaart gezet

De Hollandse Plassen, waar de Nieuwkoopse Plassen ook bij horen, worden flink op de kaart gezet als aantrekkelijk vaargebied.  Met ondermeer vlaggen, flyers, een sloepenbox en acties zullen met name de watersportondernemers zich hiervoor in gaan zetten.  

Op vrijdag 29 mei heeft gedeputeerde Jeannette Baljeu, verantwoordelijk voor waterrecreatie in Zuid-Holland, de eerste brochure over de Hollandse Plassen in ontvangst genomen in Vlietland. Hierbij sprak ze de volgende woorden: “Het Hollandse Plassengebied, tussen en in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is een prachtig en waterrijk gebied waar je op en langs het water heerlijk kunt ontspannen. Dit magazine geeft een goed beeld van alle mogelijkheden. Zeker in deze tijd waarin we rekening moeten houden met het Corona-virus is ontspannen op een steenworp afstand van je woning heel belangrijk. Ik hoop dat meer inwoners van Zuid-Holland het Plassengebied gaan verkennen. Ik doe hierbij wel de oproep om dit ook veilig, volgens de Corona-regels van het RIVM, te doen. Ook op en langs het water moeten we voldoende afstand van elkaar houden en de drukte vermijden.”  

De Hollandse Plassen: het grootste en meest aantrekkelijke watersport- en recreatiegebied van Nederland!

De acht grote watersportgebieden, gelegen in het midden van de Randstad, vormen tezamen met veel kleine meren en de verbindende waterwegen het unieke watersport- en recreatiegebied De Hollandse Plassen. Veel mensen kennen de Kagerplassen, het Braasemermeer, de meren in Vlietland, de Westeinder Plassen, de Vinkeveense Plassen, de Loosdrechtse Plassen, de Nieuwkoopse Plassen en de Reeuwijkse Plassen afzonderlijk, maar minder goed als aaneengesloten vaargebied. Met de brochure Hollandse Plassen, flyers, website, vlaggen, borden, een sloepenbox en veel publieksgerichte acties gaan met name watersportondernemers daar verandering in brengen. Hierdoor zal de bekendheid van de Hollandse Plassen vergroot worden, zodat nog veel meer mensen daarvan kunnen gaan genieten.

De betrokken gemeenten, provincies, waterschappen en organisaties als HISWA, RECRON, Waterrecreatie Nederland en de ANWB hebben hiervoor hun steun uitgesproken.

Anders dan de Friese meren en de Zeeuwse wateren liggen de Hollandse Plassen centraal in Nederland en zijn makkelijk en snel bereikbaar, zowel over land als over water, voor de circa 8,2 miljoen mensen die in de Randstad wonen. De locatie tussen de eeuwenoude steden Amsterdam, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Utrecht in combinatie met het natuurschoon van het Groene Hart maken dit een uniek watersportgebied met een grote diversiteit aan recreatiemogelijkheden  

Het vaarwegennetwerk tussen de verschillende Hollandse Plassen is aantrekkelijk en zeer uitgebreid. Meer informatie over vaarroutes en de vele recreatiemogelijkheden vindt men op de website van de Hollandse Plassen: www.hollandseplassen.com

Deze brochure (die men kan bekijken en printen via de website) is een initiatief van het Ondernemers Platform Hollandse Plassen (OPHP) dat zich inzet, samen met de betrokken provincies en gemeenten, om de Hollandse Plassen en de verbindende waterwegen tussen deze meren te promoten als één van de meest aantrekkelijke watersport- en recreatiegebieden van Nederland.

 Auteur: Peter van der Spek

 Foto: Ondernemersplatform Hollandse Plassen (OPHP)