Boswachters starten weer met excursies op de Nieuwkoopse Plassen

Boswachters starten weer met excursies op de Nieuwkoopse Plassen

Boswachters starten weer met excursies op de Nieuwkoopse Plassen

Op 1 juli worden voor het eerst in 4 maanden tijd weer de trossen losgegooid van de excursieboot van de Nieuwkoopse Plassen. De gidsen van Natuurmonumenten zullen vanaf deze datum weer uitvaren om bezoekers mee te nemen door het prachtige moerasgebied, middenin het Groene Hart. Boswachter Juriaan van Leeuwen is blij dat de populaire tochten weer kunnen starten. “Natuurlijk voor de mensen die aan boord stappen, maar zeker ook voor onze groep vrijwilligers die de excursies geven. Velen van hen zijn verliefd op het plassengebied en doen de rondvaarten met veel plezier.” Zowel de woensdagmiddag-vaartochten voor kinderen als de excursies voor volwassenen starten weer per 1 juli.  

 

Richtlijnen

Natuurlijk worden bij de excursies ook de geldende richtlijnen in acht genomen. Van Leeuwen vertelt: “Op de boot is normaal plek voor 28 personen. Dat is nu niet meer mogelijk. Standaard is er nu plek voor 10 personen aan boord met een kleine plus wanneer mensen uit één huishouden komen. Ook is het niet meer mogelijk om tijdens de excursie te lopen aan boord. En de bak met verrekijkers om uit te delen tijdens de excursie laten we ook aan wal staan. Die moeten de deelnemers zelf dus meenemen. Daarnaast zal vooraf en achteraf de tocht de boot goed schoongemaakt worden.”

 

Uitje

Nu veel mensen de zomer dichtbij huis blijven, is een excursie over de Nieuwkoopse Plassen een uitgelezen een kans om ‘je eigen achtertuin’ te ontdekken. “Je ervaart hier de rust en stilte die je op zoekt als je op vakantie bent. En bovenal, je ziet, hoort, proeft én ruikt de prachtige en unieke natuur van dit Europees beschermde natuurgebied.“, aldus Van Leeuwen. “Daarvoor hoef je dus niet ver weg te gaan.”

 

Aanbod

Er zijn meerdere thema’s te doen. Zo is er iedere woensdagmiddag een vaartocht voor kinderen, waar zij, gewapend met schepnetjes, op zoek gaan naar alle dieren die boven én onder water leven. De overige vaartochten zijn voor iedereen geschikt en starten vaak om 14:00 uur bij restaurant Tijsterman in Nieuwkoop. “Voor het restaurant is het natuurlijk ook fijn als er weer meer mensen op het terras een hapje of drankje komen doen. We moeten elkaar toch wat meer steunen in deze tijd”, aldus de boswachter.  

 

Boeken

Om te weten hoeveel deelnemers er aan boord komen, is vooraf boeken noodzakelijk. Dit kan via www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop. De prijs van de tochten is niet verhoogd. “We willen de natuur voor iedereen toegankelijk houden”, aldus van Leeuwen. “En wil je liever zelf op pad, op de website van Natuurmonumenten en in de app Natuurroutes staan meerdere kano- en fluisterbootroutes. Reserveer een kano of fluisterboot bij de verhuurbedrijven rondom de plassen, daarmee steun je hen ook weer.“

 

Auteur: Natuurmonumenten

Foto: Natuurmonumenten

 

Meer nieuws uit Nieuwkoop bekijken