Boswachter aan het woord

Boswachter aan het woord

Boswachter blikt terug op rustig vaarseizoen op de Nieuwkoopse Plassen

Nu het succesvol verlopen Torenschuddersfeest achter de rug is, zal de herfst beslag leggen op de Nieuwkoopse Plassen. En met het invallen van dit seizoen, wordt het qua recreatie stiller op de plassen. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is tevens toezichthouder. Hij kijkt tevreden terug op wat hij noemt ‘de dobberaars’ in het gebied: Het is altijd druk op de plassen. In de zomer is dat vooral met recreanten. Zo langzaamaan kunnen we nu de wintergasten zoals de smient weer terugverwachten in het natuurgebied.

 

Goede banen leiden

Pietersen is dus naast boswachter ook toezichthouder, ofwel boa (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) in het gebied. Dat betekent dat hij, afgewisseld met collega’s, in het gebied te vinden is om toezicht te houden of iedereen zich aan de regels van het gebied houdt. Pietersen vertelt: “In praktijk betekent dit veel praatjes maken met mensen die je tegenkomt. Ik krijg veel vragen over de otter en waar mensen het dier kunnen zien. Ik lach en geef aan dat ik de otter zelf ook nog nooit gezien heb. Soms varen mensen op een plek waar ze niet mogen komen en dan spreek ik ze aan. Vaak is het onbedoeld en keren mensen snel weer terug. Slechts een enkele keer merk je dat mensen bewust de regels overtreden, dan pak ik toch echt mijn bonnenboekje erbij.”

 

Ruimte voor mens en dier

Al tientallen jaren zijn de Nieuwkoopse Plassen gezoneerd. Dat betekent dat je met je motorboot, fluisterboot of kano op verschillende plekken kunt komen. Pietersen: “De Nieuwkoopse Plassen is in de eerste plaats een bijzonder en belangrijk natuurgebied. Als boswachter ben ik blij dat we ook ontzettend veel ruimte kunnen bieden aan recreanten, zonder dat dit ten koste gaat van de natuur.” Op de grote plassen, tussen de motorboten, zul je niet vaak een purperreiger zien staan. Maar met je kano, middenin het gebied, is dat best wel een mogelijkheid. De afgesloten delen hebben bijgedragen aan het broedsucces en behoud van kolonievogels, otters en reeën. “We hebben ooit een verstoring gehad van purperreigers in het gebied. Ze zijn nooit meer teruggekomen naar die plek”, beaamt de boswachter hoofdschuddend.

 

Rust

En die rust is waar veel mensen ook voor komen. Boswachter John: “Het is niet voor niets dat de ondernemers aan het water eigenlijk alleen fluisterboten verhuren. In stilte vaar je door de bijzondere plekken van het gebied.” Natuurmonumenten is blij dat er zoveel mensen varen op de plassen. “Alleen als veel mensen ook daadwerkelijk de rust en prachtige natuur kunnen ervaren, houd je draagvlak voor de bescherming ervan.” Op de vraag of Pietersen zelf ook voor zijn ontspanning op de Nieuwkoopse Plassen is te vinden, moet hij lachen. “Ja, iedere dag. Voor veel mensen zijn de Nieuwkoopse Plassen zo gewoon, maar het is een uniek natuurgebied. Iedereen is welkom op de Nieuwkoopse Plassen; of je nu van natuur houdt of gewoon een lekker stukje wil varen.”

tekst: Natuurmonumenten Foto: Wilco Meijers