Aanbieder aan het woord - Strand Zomer

Aanbieder aan het woord - Strand Zomer

Op 1 april ging Strand Zomer weer open. Het gezellige restaurant aan het Nieuwkoopse strand gaat alweer haar derde seizoen in en menig bezoeker kan zich Nieuwkoop niet meer voorstellen zonder deze bijzondere uitspanning. Tijd voor Ontdek Nieuwkoop om eigenaar Han Bruinink eens op te zoeken. Hoewel het thuis vanachter de ramen een frisse dag lijkt, blijkt dat eenmaal buiten op het terras, zoals zo vaak, erg mee te vallen. Han zit er helemaal klaar voor en steekt direct van wal.

Hoe het is begonnen

Drie jaar geleden opende Strand Zomer voor het eerst haar deuren. De eigenaren zagen hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Het begon namelijk allemaal al 13 jaar geleden. Han zag het toen al helemaal voor zich: een strandtent beginnen aan de Nieuwkoopse Plassen. De charmante strandtent, die 50 jaar oud is en een groot deel van zijn leven dienst heeft gedaan in Zandvoort, nam hij alvast over en deze werd jarenlang opgeslagen. De zoektocht naar een geschikte locatie begon en na 10 jaar was het in 2015 dan eindelijk zover.  

De mensen achter Strand Zomer

Han werkt samen met zijn partner Rietje, Chef-kok Willem, een keukenbrigade en een enthousiast team voor de bediening. Rietje heeft naast het restaurant haar eigen werk maar helpt, vaak op de achtergrond,  veel mee.  Oude rot in het vak chef-kok Willem, die al zijn hele leven kok is, is onmisbaar. Han: “Willem was erbij vanaf het eerste uur en mede omdat Rietje en ik geen horeca-ervaring hadden toen we dit avontuur begonnen, hebben we veel aan hem te danken. En ook zijn we de ervaren bediening erg dankbaar die ons vanaf het begin fantastisch geholpen heeft Strand Zomer te maken tot wat het nu is.”

Het ging niet vanzelf

De opstartfase ging zeker niet vanzelf. De strandtent werd net voor de opening omver geblazen door een storm. Han weet het nog goed: “Het kostte veel energie om alles op tijd klaar te hebben maar dat is gelukt. We dachten daarna rustig te kunnen beginnen en hadden niet ingeschat dat het direct zo’n groot succes zou worden. In het begin was alles best wennen en de eerste weken ging het niet altijd even soepel, maar nu voelt het ontzettend goed allemaal. Ik ben inmiddels drie jaar gastheer en dat is een mooi en positief vak: je biedt mensen een leuke tijd op een fijne plek en verwent ze met eten en drinken.  Ik heb wel respect gekregen voor mensen die in de horeca werken: het is hard werken, je maakt lange dagen.” En dan, met zijn onmiskenbare jongensachtige grijns: “Zeker op de dagen dat je ook zelf op het strand had kunnen liggen!”

Ontspannen genieten met een fantastisch uitzicht

Han vindt het belangrijk dat Strand Zomer mensen een leuke ontspannen plek biedt, waar je kunt relaxen en genieten van de mooie plassen en het strand: ”Ik wil persoonlijke aandacht aan de gasten kunnen bieden en daarom kleinschalig blijven. Op hele drukke zomerse dagen valt dat niet altijd mee. Veel mensen verwachten dat je alleen “strandtenteten” kunt krijgen, maar ook de persoonlijke aandacht voor het eten dat Strand Zomer biedt, vind ik een must!”  

Gasten vanuit alle hoeken

In het begin werd Strand Zomer al snel gevonden door Nieuwkopers. Nu komen er ook veel mensen uit de regio. Han: “”We hebben gasten uit Alphen, Woerden, Bodegraven, Gouda en in het hoogseizoen toch ook geregeld buitenlandse toeristen. Iedereen die hier komt is blij verrast over de prachtige locatie aan het water, waar je zowel als wandelaar of fietser als met de boot goed kunt komen. De gemeente heeft met de aanleg van het strand, de ligplaatsen en het vernieuwde Meijepad een hele goede zet gedaan voor de inwoners.”

 Gezamenlijke belangen

Tot slot vragen we nieuwsgierig hoe Han tegen Ontdek Nieuwkoop aankijkt. Hoe doen wij het? Han: “Ik voel me zeker gesteund door jullie. Nu zetten we samen de schouders eronder om Nieuwkoop nog aantrekkelijker te maken voor passanten, dagjesmensen, toeristen etc. Het is altijd goed om een platform te hebben voor ‘gelijkgestemden’ om de gezamenlijke belangen te behartigen. Er trekken nu een aantal mensen heel hard aan en ik hoop echt dat het een platform wordt dat breed wordt gedragen door de ondernemers van de gemeente Nieuwkoop.” 

Auteur: Joke Pelser