Varen en roofvogels spotten

17-06-2021 14:00 t/m 16:00

Vaar door de smalle slootjes en langs mooie stukjes bos op de Nieuwkoopse Plassen. Boven het riet staat een Torenvalk te bidden of zweeft een Bruine Kiekendief. In het bos ontdek je het nest van een Buizerd, met misschien wel één of meerdere jongen op de rand van dit nest.

 

Dikke vrienden

Veel natuurliefhebbers vinden roofvogels fascinerende dieren. Ze zijn niet alleen spannend. Er is ook heel veel over deze dieren bekend. Zo zijn de meeste haviken en de buizerds dikke vrienden van elkaar. Afhankelijk van de omstandigheden in de Nieuwkoopse Plassen neemt de buizerd soms bij de bouw het nest over van de havik. Ook omgekeerd is dit weleens het geval. Wellicht kunnen we je een Havikshorst met een buizerdfamilie laten zien! Nesten Het zoeken van een nest van een Bruine Kiekendief in overjarig riet is niet te doen, maar aan de hand van het vliegpatroon van de Bruine Kiekendief hopen we wel twee broedlocaties van deze soort te kunnen vaststellen. Gewapend met verrekijker en goed fotomateriaal zal het ongetwijfeld genieten worden.

 

Corona & natuur

Wij volgen bij alle activiteiten de richtlijnen van het RIVM. Er wordt te allen tijde 1,5 meter afstand gehouden. Het aantal deelnemers voor deze excursie is daarom beperkt. Vol=vol en uitzonderingen zijn helaas niet mogelijk. Kom met eigen vervoer naar de excursielocatie. Kom niet als je verkoudheidsklachten hebt. Hou je aan de richtlijnen: Boek per huishouden je kaarten. Als je géén huishouden vormt, ben je verplicht op eigen naam een los kaartje te kopen. Houd 1,5 meter afstand, schud geen handen en vermijd fysiek contact. Was/ontsmet je handen bij het betreden van een locatie van Natuurmonumenten. Was/ontsmet je handen regelmatig gedurende de dag en in ieder geval na hoesten, niezen, voor en na het eten en toiletgebruik. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die weg in afvalbakken. Nies en/of hoest in je elleboog. Kom niet naar een locatie van Natuurmonumenten als je verkoudheidsklachten hebt.

 

Praktische informatie

Kleed je naar de weersomstandigheden. Neem anti-muggenmiddel en zonnebrandcreme mee als er mooi weer wordt verwacht of regenkleding als er neerslag wordt verwacht. We varen met een open fluisterboot. Wees minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig. Deze vaartocht duurt ongeveer 2 uur. Neem je verrekijker en fotocamera mee. Bij (zeer) gevaarlijk weer kan Natuurmonumenten besluiten om de vaartocht te annuleren. U wordt hierover uitsluitend per e-mail geïnformeerd. Controleer voor aanvang van de tocht dus altijd uw e-mailinbox. Het last minute telefoonnummer is uitsluitend vanaf één uur voor aanvang van deze vaartocht bereikbaar. Voor die tijd heeft het geen zin om dit nummer te bellen. Voor algemene vragen kunt u op werkdagen telefonisch contact opnemen met onze afdeling Ledenservice via 035-655 99 11

Deel deze pagina

Locatie
Nieuwkoop
Dorpsstraat 116, te Nieuwkoop

Entree prijs
€ 17,50

Leeftijd
Vanaf 4 jaar tot en met 99 jaar