Beurtveer Oude Wetering - Nieuwkoop

14-08-2020 09:30 t/m 21:00

BEURTVEER OUDE WETERING – NIEUWKOOP V.V. EEN UNIEKE BELEVENIS

Een geheel nieuw concept: een compleet verzorgde vaartocht op een skûtsje uit 1910 vanuit Oude Wetering naar Nieuwkoop en ’s avond met de bus weer terug. Op vrijdag 14 augustus vindt dit unieke evenement plaats. En, op zaterdag 22 augustus vaart het schip weer terug vanuit Nieuwkoop naar Oude Wetering.

Inschrijven

Bestel uw ticket voor de reis Oude Wetering - Nieuwkoop online.

DE HISTORISCHE CONTEXT

In 1899 werd door de grondleggers van transportfirma Dobbe uit Roelofarendsveen een vaste transportroute over water geopend tussen Roelofarendsveen en Leiden. Rond 1925 begon Gerard van Ruiten uit Oude Wetering een vaste motorbootdienst op het traject Roelofarendsveen – Amsterdam – Rotterdam. Beurtvaartrederij van Ruiten en Kreyger B.v. had in zijn hoogtijdagen maar liefst 11 vrachtschepen varen. Tweemaal per week voer de Roelofarendsveen I naar Rotterdam en Amsterdam met aan boord hoofdzakelijk groenten en fruit van de Veense veiling en inleggerijproducten van het bedrijf van van Ruiten.

Beurtvaart

Deze vorm van vervoer (over water en volgens een dienstregeling) bestond al vele eeuwen en werd Beurtvaart of Beurtveer genoemd. Het was in feite het eerste openbaar vervoer in Nederland. Het woord 'beurt' duidt in deze context op de geregelde volgorde waarin schippers moesten varen: zij voeren op hun beurt.

Beurtvaart in een nieuw jasje

Dit historische gegeven was de aanleiding voor schipper Rob Ligtenberg om de Beurtvaart nieuw leven in te blazen. In het tweede weekend van augustus vaart hij met zijn skûtsje vanuit Oude Wetering richting de Drecht in Leimuiden. Het is het begin van een 32 kilometer lange vaartocht, die als de wind de goede kant op blaast, grotendeels zeilend wordt afgelegd.

Waarom naar Nieuwkoop?

Waarom Rob voor Nieuwkoop gekozen heeft als keerpunt van het beurtveer? Het antwoord is simpel: omdat het de mooiste en meest afwisselende route is die je in de Randstad kunt vinden. Via het schilderachtige veenriviertje de Drecht, het pittoreske Bilderdam met de ophaalbrug die maar net breed genoeg is, naar de Tolhuissluis, de Amstel, de Kromme Mijdrecht - die haar naam eer aan doet - naar het Woerdense Verlaat, de sluis waar de Nooit Volmaakt echt maar net in past. En vervolgens als laatste deel van de tocht de prachtige Nieuwkoopse Plassen, waar als het even mee zit, de zeilen gehesen kunnen worden.

Geheel verzorgd

Varen met de Nooit Volmaakt organiseert deze eerste Beurtveer Oude Wetering – Nieuwkoop v.v.  samen met restaurant De Dyck in Woubrugge, restaurant LKKR eten en drinken en Doelen Coach.

U wordt in Oude Wetering - waar de Nooit Volmaakt ligt aangemeerd – met koffie en een lekkernij ontvangen. Om 10 uur gaan de zeilen omhoog en ergens langs de route komt restaurant De Dyck de lunch verzorgen. Aangekomen in het historische centrum van Nieuwkoop staat er een 2-gangen menu voor u klaar. Zo rond 19.00 uur wordt u door een bus van Doelen Coach teruggebracht naar Oude Wetering.

Nieuwkoop - Oude Wetering

Op zaterdag 22 augustus vaart de Nooit Volmaakt weer terug naar Oude Wetering. En ook dit zal weer een volledig verzorgde reis worden, inclusief vervoer, catering en een afsluitend diner.

Meer weten?

Heeft u nog vragen over het Beurtveer? Klik hier om het contactformulier in te vullen.

Deel deze pagina

Locatie
Nieuwkoop
Dorpshaven Reghthuysplein Nieuwkoop

Entree prijs
€ 160,-

Leeftijd
Vanaf 12 jaar tot en met 99 jaar