Beurtveer Nieuwkoop - Oude Wetering

22-08-2020 09:30 t/m 19:30

BEURTVEER OUDE WETERING – NIEUWKOOP V.V. EEN UNIEKE BELEVENIS

Een compleet nieuw concept: een geheel verzorgde vaartocht op een skûtsje uit 1910 vanuit Oude Wetering naar Nieuwkoop en ’s avond met de bus weer terug. Op vrijdag 14 augustus vindt dit unieke evenement plaats. En op zaterdag 22 augustus vaart het schip weer terug vanuit Nieuwkoop naar Oude Wetering.

DE HISTORISCHE CONTEXT

In 1899 werd door de grondleggers van transportfirma Dobbe uit Roelofarendsveen een vaste transportroute over water geopend tussen Roelofarendsveen en Leiden. Rond 1925 begon Gerard van Ruiten uit Oude Wetering een vaste motorbootdienst op het traject Roelofarendsveen – Amsterdam – Rotterdam. Beurtvaartrederij van Ruiten en Kreyger B.v. had in zijn hoogtijdagen maar liefst 11 vrachtschepen varen. Tweemaal per week voer de Roelofarendsveen I naar Rotterdam en Amsterdam met aan boord hoofdzakelijk groenten en fruit van de Veense veiling en inleggerijproducten van het bedrijf van van Ruiten.

Beurtvaart

Deze vorm van vervoer (over water en volgens een dienstregeling) bestond al vele eeuwen en werd Beurtvaart of Beurtveer genoemd. Het was in feite het eerste openbaar vervoer in Nederland. Het woord 'beurt' duidt in deze context op de geregelde volgorde waarin schippers moesten varen: zij voeren op hun beurt.

Beurtveer in een nieuw jasje

Dit historische gegeven was de aanleiding voor schipper Rob Ligtenberg om de Beurtvaart nieuw leven in te blazen. In het tweede weekend van augustus vaart hij met zijn skûtsje vanuit Oude Wetering richting de Drecht in Leimuiden. Het is het begin van een 32 kilometer lange vaartocht, die als de wind de goede kant op blaast, grotendeels zeilend wordt afgelegd.

Nieuwkoop - Oude Wetering

Op zaterdag 22 augustus vertrekt de Nooit Volmaakt vanaf de haven aan het Reghthuysplein naar Oude Wetering. Via het Woerdense Verlaat, de sluis waar de Nooit Volmaakt echt maar net in past kom je op prachtige Kromme Mijdrecht - die haar naam eer aan doet - naar de Amstel richting de Tolhuissluis.

Waar de route op de heenreis over de Drecht ging, gaat de reis nu via het Aarkanaal naar de Leidse vaart, waar de meeste bruggen zelf bediend moeten worden. Gezien de afmetingen van de Nooit Volmaakt is dat nog een hele uitdaging.

Vlak bij Rijnsaterwoude bevindt zich restaurant De Dyck. Daar wordt de dag afgesloten met een exclusief 4-gangen menu, dat ook in de prijs is inbegrepen (het enige dat niet in de prijs prijs is inbegrepen, zijn de drankjes die u bij het diner gebruikt). Rond 19.30 uur brengt een bus van Doelen Coach u weer terug naar Nieuwkoop, de plek waar deze bijzondere dag begon.

De bemanning van de Nooit Volmaakt begint dan aan het laatste deel van het Beurtveer: het stuk naar Oude Wetering. Maar, niet voordat eerst de mast gestreken is omdat de N207 gepasseerd moet worden.

Samenwerking

Varen met de Nooit Volmaakt organiseert deze eerste Beurtveer Oude Wetering – Nieuwkoop v.v.  samen met restaurant De Dyck in Woubrugge, restaurant LKKR eten en drinken en Doelen Coach.

Heb je interesse in meevaren? Klik hier om het contactformulier in te vullen.

Deel deze pagina

Locatie
Nieuwkoop
Dorpshaven Reghthuysplein Nieuwkoop

Entree prijs
€ 175,-

Leeftijd
Vanaf 12 jaar tot en met 99 jaar