Skûtsjesilen in het Groene hart van 18:30 tot 21:00 uur

19-08-2020 18:30 t/m 21:00

Stap aan boord en zeil mee

Van zaterdag 15 augustus tot en met vrijdag 21 augustus kunt u een zeiltochtje maken op skûtsje Nooit Volmaakt. In deze week maakt dit prachtige zeilschip uit 1910 een uitstapje vanaf De Westeinder Plassen naar de Nieuwkoopse Plassen. Het zal niet vaak voorkomen dat zo'n groot zeilschip te zien is in dit prachtige gebied. Kortom, een buitenkansje dat je niet mag missen.

Inschrijven

Bestel en betaal uw tickets online: klik hier om naar het inschrijfformulier te gaan. Het maximum aantal personen dat mee kan varen is 8.

Varen met de Nooit Volmaakt

Sinds 2015 vaart Skûtsje Nooit Volmaakt (gebouwd in 1910) met gasten en deelt ze haar rijke geschiedenis. Tot groot genoegen van Schipper Rob en zoon Lex die haar verhalen met veel passie vertellen. Het is hun missie om Skûtsje Nooit Volmaakt - behorend tot het Nationaal Varend Erfgoed – in stand te houden. Historie, cultureel en varend erfgoed, traditie en geschiedenis: het is de rode draad die als het ware aan de Nooit Volmaakt vastgebonden zit.

Historische ligplaats

Om te beginnen is er de historische jachthaven waar het schip 's zomers ligt: Fort Kudelstaart - gebouwd in 1906 en onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Een prachtige locatie en een uitstekende plek om de dag- en avondtochten vandaan te beginnen.

Geschiedenis van het schip

Dan is er het verhaal van het schip zelf: gebouwd in 1910 als zeilend vrachtschip; in 1932 met 2 meter verlengd; in 1953 omgebouwd tot woonark. In de Prinsengracht in Amsterdam in 1975 door brand verwoest; gekocht door Rob’s vader, die de 2 meter er weer tussenuit haalde en het schip terugbracht op de oorspronkelijke bouwmaat. Dat was het begin van een restauratie van 5 jaar van het schip dat nu al 45 jaar in bezit is van de familie Ligtenberg.

Beurtveer in een nieuw jasje 

De aanleiding waarom de Nooit Volmaakt een week lang in Nieuwkoop verblijft: Het Beurtveer Oude Wetering - Nieuwkoop v.v.

Vanuit het gebied rondom het Braassemmermeer bestond er vanaf 1899 een lijndienst (een Beurtveer) met schepen. Deze schepen voeren op vaste tijden naar Leiden, Haarlem en Amsterdam met lokale tuinbouwproducten. In het derde en vierde weekend van augustus onderhoudt de Nooit Volmaakt ook een beurtveer. Op vrijdag 14 augustus vaart zij - als de wind de goede kant op waait zeilend- via de Drecht, de Amstel en de Kromme Mijdrecht naar Nieuwkoop. Zaterdag 22 augustus vindt de terugtocht plaats.

Ambachtelijk varen

Tot slot is er het oude ambacht van zeilschipper, dat schipper Rob als speciaal stukje immaterieel erfgoed in stand wil houden: zeilend met een tjalk door een geopende brug varen, zonder de motor te gebruiken het schip aanleggen, door hele smalle vaarten zeilen. Rob draait er zijn hand niet voor om en wil zijn gasten laten ervaren dat je heel vaak ook zonder motor uitstekend van A naar B kunt komen.

Ook laat hij vaak zien hoe vroeger de vrachtschepen vooruitkwamen zonder wind; bij de standaarduitrusting van het schip hoort een lange vaarboom, waar hij het schip mee uit een windstilte ‘boomt’. Het liefst wil Rob tijdens de zeiltochten de motor helemaal niet starten.

Zeil mee!

Na een korte uitleg door de schipper zal het schip van wal steken. Het zeil wordt omhoog gehesen met behulp van de zeillier en de tocht van ongeveer 2,5 uur kan beginnen. Tijdens deze zeiltocht wordt u als gast actief betrokken bij het varen. U krijgt uitleg over de geschiedenis van het schip en u leert het een en ander over hoe vroeger het vervoer over water plaatsvond.

Meer weten?

Neem contact op via het contactformulier.

Deel deze pagina

Locatie
Nieuwkoop
Reghthuysplein, direct naast restaurant LKKR eten en drinken

Entree prijs
€ 37,50

Leeftijd
Vanaf 12 jaar tot en met 99 jaar