Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen

19-07-2019 14:00 t/m 16:00

ijdens een zomervaartocht maak je kennis met de Nieuwkoopse Plassen. Dit laagveenmoerasgebied is hét best bewaarde geheim van het Groene Hart. Onze fluisterboot Blauwjantje doet de mooiste plekjes van de omgeving aan. Het seizoen bepaalt waar we in het bijzonder naar kijken.

Vleesetende planten

De Nieuwkoopse Plassen is een oase van rust middenin de drukke Randstad. Aan het begin van de zomer begint langs de waterkant volop gele lis te groeien, later gevolgd door orchideeën die de rietkragen rozerood kunnen kleuren. Misschien stuiten we tijdens de boottocht wel op 'vleesetende planten': de ronde zonnedauw in het natte rietland en blaasjeskruid in het heldere water. Zomergasten zoals de kleine karekiet, snor en rietzanger vinden hun plekje in het hoog opgeschoten riet.

Groene glazenmaker

Als de zomer vordert, kun je in het plassengebied de zeldzame blauwe knoop verwachten. Een plant met prachtige blauwe bloemen, waarop de Sint-Jans vlinder graag neerstrijkt. De Nieuwkoopse Plassen staan ook bekend om de verscheidenheid aan libellen. Sommige soorten, waaronder de groene glazenmaker, zijn heel zeldzaam. Vanwege het heldere, voedselarme water zijn ze een bezienswaardigheid in Nieuwkoop. Liefhebbers van gele plomp, pijlkruid, galigaan en de egelskop komen in de nazomer volop aan hun trekken. Ook de uitgestrekte lelievelden zijn in deze tijd van het jaar een lust voor het oog.

Praktische informatie

  • Deze activiteit duurt ± 2 uur
  • Ben minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig
  • Kleed je naar de weersomstandigheden en trek stevige (wandel)schoenen aan. Onze fluisterboot is niet overdekt!
  • Neem in de maand juni anti-muggenmiddel mee en smeer zonnebrandcrème als de zon schijnt
  • Een verrekijker en fotocamera komen altijd van pas

 

Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten.

Deel deze pagina

Locatie
Nieuwkoop
Dorpsstraat 116

Entree prijs
€ 10,-

Leeftijd
Alle leeftijden