Lezing Nederlandsche Stad- en dorpbeschrijver Lieve van Ollefen

28-05-2019 20:00

Voor het Historisch Genootschap Nieuwkoop wordt op dinsdagavond 28 mei een lezing over de 'Nederlandsche Stad- en dorpbeschrijver' Lieve van Ollefen gehouden. De lezing begint om 20.00 in Theater Kaleidoskoop aan De Verbinding 2. Voor leden van de vereniging is de toegang gratis. Niet-leden betalen 5 euro toegang. Lees hier alvast een kort introductie:

Hoe zagen Nieuwkoop en Noorden er twee eeuwen geleden uit? Waar hielden inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig? Wie geïnteresseerd is in deze vragen kan terecht bij de reisbeschrijvingen van de ‘Nederlandsche Stad- en dorpbeschrijver’ Lieve van Ollefen (1749-1816). Van 1793 tot 1801 werkte hij aan een reeks beschrijvingen van bijna alle steden en dorpen in Zuid-Holland. De ligging van een plaats, bijzondere gebouwen, de bezigheden van de bewoners en de ontstaansgeschiedenis: het komt allemaal aan de orde. Voorafgaand aan iedere beschrijving zien we schitterende, ovale gravures die zijn gemaakt door de Amsterdamse gravuremaakster Anna Brouwer. Zij was een vriendin van Ollefen.

Ollefen wijdde in boek acht (1801) ongeveer 21 pagina’s aan zijn beschrijving van Nieuwkoop, een dorp dat ‘…een der fraaiste en aanzienlijkste van alle de dorpen in deze streek gelegen…’ was. Nieuwkoop ‘…bevat een nette en welbetimmerde straat, ter lengte van omtrent een geheel uur gaans, met schone huizen, erve en tuinen, bebouwd en aangelegt, onder welke men verscheide uitmuntende, met aangename uitzichten over de landen en veenderijen aantreft.’ De ruim 1800 inwoners van Nieuwkoop en Noorden hielden zich eind achttiende eeuw bezig met landbouw, de veenderij en ook de smederijen waren ruim vertegenwoordigd. Hoe volledig is het venster op Nieuwkoop en Noorden dat Ollefen ons biedt en kloppen de gegevens allemaal? Hoe kunnen we de beschrijvingen met onze kennis van nu verder aanvullen? Wie was Lieve van Ollefen?

Tijdens de lezing komen deze vragen aan de orde en waant u zich in achttiende-eeuws Nieuwkoop en Noorden. We hopen je daar te zien!


Deel deze pagina

Locatie
Nieuwkoop
De Verbinding 2

Entree prijs
€ 5,-

Leeftijd
Alle leeftijden