E-Chopper tour Rondje Meije - Nieuwkoop

E-Chopper tour Groene Hart: Rondje Meije -Nieuwkoop

Tekst en foto's: Jasmijn Stuivenberg - VVV Nieuwkoop


Sinds deze zomer kun je ook E-Choppers huren in Nieuwkoop, parel van het Groene Hart. Ze zijn fluisterstil en zien er superstoer uit. Eind juli ging ik met mijn VVV-collega een E-Chopper ophalen bij verhuurder Nikano in Nieuwkoop om een route uit te gaan zetten. Je zou misschien denken dat een E-Chopper alleen geschikt is voor jongeren maar integendeel: iedereen kan een E-Chopper rijden! Zelfs wij dus. Twijfel je nog of je er misschien ook eentje wilt huren, lees dan dit blog met mijn ervaringen en overtuig jezelf. 

E-Chopper rijden is niet moeilijk 

Als we aankomen bij Nikano op het Zuideinde in Nieuwkoop staan de E-Choppers al op ons te wachten. Ik heb nog nooit op een brommer gereden dus ik vind het stiekem best wel spannend. Tijdens de instructies leer ik hoe ik moet gasgeven en moet remmen. Dan is het tijd om te vertrekken en rijden we het Zuideinde op. Een rechte weg met prachtige huizen en met veel doorkijkjes naar de Nieuwkoopse Plassen. Hier zou ik wel willen wonen!

Het rijden op de E-Chopper is in het begin misschien nog wat onwennig en ik bedenk mij dat we zijn vergeten om bochtjes te oefenen. Als we het gezellige centrum van Nieuwkoop binnenrijden, gaan we daarom op het Reghthuysplein in Nieuwkoop toch maar even bochtjes oefenen rondom de toren. Het is één uur. De Reghthuystoren speelt een liedje en ik weet niet waarom maar ik heb het gevoel dat hij ons een beetje uitlacht.

Met de E-Choppers langs VVV Nieuwkoop


Na even oefenen gaan we onze E-Choppers laten zien aan onze collega’s bij de VVV Nieuwkoop. Zij zijn benieuwd hoe de E-choppers rijden en welke route wij gaan doen. Na een fotosessie gaan we verder met onze route want we hebben nog veel te zien en te doen. We rijden richting Noorden en nemen het mooie fietspad* door de weilanden richting Kampeerhoeve Koole.

Deze kampeerhoeve wil ook E-Choppers verhuren dus we nemen even een kijkje op het mooie kampeerterrein en ontmoeten eigenaar Johan Koole. Nieuwkoop heeft op dit moment twee verhuurpunten voor E-choppers en we hopen dat Kampeerhoeve Koole in Noorden hier snel bijkomt! Zo kun je vanuit Nieuwkoop, Noorden en de Meije vertrekken en onze prachtige gemeente ontdekken.

*De E-chopper mag op het fietspad, je kunt hierdoor dus op de mooiste plekjes komen zonder moe te worden, ik hou er van!

Hop on Hop off

Na ons bezoek stappen weer op onze chopper en rijden via Noordse Dorp naar Woerdense Verlaat. Onderweg stappen we een paar keer af om foto’s te maken en we genieten van de rust due er heerst en de ruimte. We zitten midden in het Groene Hart en dat zie je overal waar je rijdt.

Mijn collega Jolanda zegt dat we toch echt even moeten stoppen bij de Westveense Molen. Op de Uitweg tussen Noorden en Woerdense Verlaat is een weg naar links (net voor de autorijschool). Als je deze uitrijdt, kom je bij de Molen. Ze heeft meer dan gelijk, wat een prachtig plekje! Let op: dit is een doodlopende weg, dus je moet daarna weer terug naar de oorspronkelijke route. Maar het is zeker de moeite waard om hier naartoe te rijden. 

Dode Rivierkreeft

In Woerdense Verlaat rijden we langs het sluisje en nemen de tweede weg rechts richting de Meije, dit is de Bosweg. Je kunt er ook voor kiezen om de eerste weg te nemen, maar die is wat smaller en de E-Chopper is best breed.

De Meije is een kronkelige weg met prachtige flora en fauna en ik geniet volop van de weilanden en natuur. Ik zie onderweg vlinders, vogels en zelfs een paar rode rivierkreeften (rode niet dode) die op de weg staan om zich te verdedigen. Een stomme actie bleek al snel want toen ik echt niet meer kon uitwijken hoorde ik krak. Helaas toch een dode rivierkreeft, sorry! 

Tip: Als je tussendoor zin hebt om te wandelen, stop dan zeker even bij Lusthof de Haeck. Echt een verborgen pareltje! Als je geluk hebt, zie je misschien wel een ijsvogel.

E-Choppers en appeltaart bij De Blauwe Meije

Wij stoppen onderweg bij De Blauwe Meije en gaan op bezoek bij eigenaren Juerd en Rebecca. Ze geven ons een rondleiding en we staan versteld van de grote tuin en van het heerlijke terras aan het water. Echt een aanrader om hier even te gaan zitten als je hier langs komt met de E-chopper.

Het ruikt bij de Blauwe Meije trouwens heerlijk naar versgebakken appeltaart, die wordt de hele dag door vers gebakken. We hebben helaas geen tijd om taart te eten want we moeten weer terug naar de verhuurlocatie. Maar ik ga zeker nog een keer langs om de appeltaart te proeven

Pietje Potlood in De Meije

Op de terugweg zien we de witte watertoren van Nieuwkoop verschijnen. Door Nieuwkopers liefkozend 'Pietje Potlood' genoemd. Bij de watertoren begint het Meijepad, daar moeten we heen. Het Meijepad is een smal maar prachtig wandel- en fietspad, dwars door Nieuwkoopse Plassen. Het begin van het pad is verscholen, dus je moet wel even opletten waar je het pad op moet. Als je Pietje niet meer ziet, dan ben je er langs gereden.

Het pad is aangelegd tussen de Noord- en Zuidplas.  Als je even wilt genieten of relaxen dan kun je dit doen op één van de steigers die aan het pad liggen of aan het strandje bij Stand Zomer. In het Meijepad is een hoge brug en ik voel wat angstzweet opkomen (hoe kom ik over die brug heen..). Maar het gaat zonder problemen en ik schreeuw “YEAH” over de Nieuwkoopse Plassen.

Tips van Jasmijn

Ik heb een geweldige middag gehad en ik heb veel mooie plekjes gezien in korte tijd. We hebben 28 kilometer gereden en als je niet zou stoppen dan ben je 1 uur en 40 minuten onderweg. Wij waren ongeveer 3 uur onderweg inclusief onze fotostops en bezoek aan terrasjes.

Mocht je een E-Chopper gaan huren heb ik een aantal tips voor je:

  • Iedereen vanaf 16 jaar met een (brommer)rijbewijs kan een e-chopper huren. Neem je wel je rijbewijs mee.
  • In het begin is het rijden wennen want de E-chopper heeft dikke banden en is redelijk zwaar. Ga eerst even oefenen met rijden, remmen en bochtjes maken. 
  • Vind je ideale snelheid. Wij vonden 20 a 25 km per uur ideaal. Als je deze snelheid aanhoudt kun je ongeveer 60 kilometer rijden.
  • Draag platte schoenen. Vooral met remmen is dit handig.
  • Doe een rugzak op (er is geen bergruimte).
  • Zet altijd je E-Chopper uit als je ergens stopt. Zo loopt je accu niet onnodig snel leeg.
  • Kinderen kunnen niet achterop de E-Chopper.
  • Voor mensen met reuma/artrose in de pols raad ik het af om een E-Chopper te huren. (Je geeft gas met je rechterpols).

Startpunt Nikano (Zuidende 3).

Zuideinde, Dorpsstraat, Noordenseweg, Hogedijk, Prolkade, Noordse Dorpsweg, Uitweg, Milandweg, Bosweg, Meije, Meijepad en weer via het Zuideinde terug naar de verhuurlocatie.

Wordt vervolgd!

Dit was een tof rondje, wat ons betreft. We hopen er snel nog een paar toe te kunnen voegen om nog meer plekken van Nieuwkoop en het Groene Hart te kunnen laten zien. Ook zullen we bij het VVV arrangementen gaan samenstellen voor een heerlijk rondje Nieuwkoop. Wordt vervolgd dus!